Szociális segély - Aktív korúak ellátása, foglalkoztatást helyettesítő támogatás (fht) egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás utalása 2022

Energiatámogatás - gáz, villany, víz támogatás szociális segélyben részesülők részére 2015-ben

2014/10/25. - írta: Üdv itt

Megszűnt a szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatás és az beépült a lakásfenntartási támogatásba, melyet a helyi önkormányzatnál kell igényelni, az is kaphat aki szociális segélyben részesül.


Lakásfenntartási támogatást a fűtéstámogatáson túl többek között lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, villanyáram, víz és gázfogyasztás költségeire lehet kérni. A gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igénybe vehetik az ellátást, akik fával, olajjal, szénnel vagy más módon fűtenek. A támogatási kérelmeket a helyi önkormányzathoz kell benyújtani, amely jövedelem- és vagyonvizsgálatot végez, és pénzben és/vagy természetben is megállapíthatja a támogatást.


Az új támogatási rendszer megemeli a jogosultsági jövedelemhatárt (az öregségi nyugdíjminimum 250 %-a, 71.250 Ft).
A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a fogyasztási egységre jutó jövedelem lesz. A háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0; a második: 0,9; minden további nagykorú arányszáma 0,8; a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8 és minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7. Ha a háztartásban magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülő személy is van, akkor a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik. Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
A lakásfenntartási támogatás további feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat, amelyet a helyi önkormányzat végez. A vagyon mértékének megállapításakor az ingatlant, a járművet és a forgalomképes vagyoni értékű jogot kell figyelembe venni, nem kell azonban beszámítani a kérelmező (jogosult) által lakott ingatlant, az általa lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jogot, valamint a mozgáskorlátozottságára tekintettel fenntartott gépjármű értékét.
A támogatás pénzben és természetben is nyújtható, a törvény értelmében a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani, s megosztva is adható: részben készpénz, részben természetben. A természetben nyújtott támogatás esetén az ügyfél nem kap közvetlenül pénzt, hanem az önkormányzat közvetlenül a közüzemi (gáz, áram, távhő, szemétszállítás, stb.) szolgáltatók felé fizeti az esedékes számlát, illetve lehetőség szerint közvetlenül megvásárolja a tüzelőanyagot, és természetben adja át a támogatottnak.
Amennyiben valaki eddig már jogosult volt a lakásfenntartási támogatásra, úgy jelenleg nem kell új igény benyújtania, azt a megállapító határozatban foglalt ideig változatlanul megkapja.
Azonban azoknak, akik korábban járt a szociális gáz és távhőár-támogatás nem jár tovább „automatikusan” a lakásfenntartási támogatás. Nekik új kérelmet kell benyújtaniuk.
A lakásfenntartási támogatás iránti igényeket a kérelmező lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani.
A megítélt támogatás egy évig érvényes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szocialis-segely.blog.hu/api/trackback/id/tr286832197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása